Veldsalie
Veldsalie of weidesalie is een plant uit de lipbloemenfamilie. Het is een behaarde, licht aromatische plant die voorkomt op droge, kalkhoudende grond. De plant komt in heel Europa voor, vooral Frankrijk. In Nederland komt de veldsalie zeldzaam voor in riviergebieden.
Veldsalie
20190517_143118
Veldsalie
20190517_143133
Veldsalie
20190517_143137
Korenbloem
De korenbloem, ook wel wilde korenbloem genoemd, is een 30–60 cm hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. Binnen het geslacht Centaurea is het een van de drie soorten die van nature voorkomen in België en Nederland. Hij staat op de Nederlandse Rode lijst van 2000.
Korenbloem
20190517_143214
Komkommerkruid
De bernagie, ook vaak komkommerkruid genoemd, is een gemakkelijk herkenbare, ruwharige, eenjarige plant met blauwe bloemen. Borago zou van het Italiaanse “borra” komen dat “wol” betekent, verwijzend naar de dikke, grijze en korte beharing van de plant
Komkommerkruid
20190517_143244
Klaproos
Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloeiende planten. Een bekende soort is de slaapbol (Papaver somniferum), waaruit maanzaad en opium gewonnen wordt. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt.
De klaproos wordt in sommige streken ook kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd.[1]
Margriet
De gewone margriet (Leucanthemum vulgare, synoniem: Chrysanthemum leucanthemum) is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De hoofdbloei valt rond juni. De plant heeft een bloemhoofdje met een geel hart bestaande uit buisbloemen, dat wordt omkranst door witte straalbloemen. De stengels zijn meestal niet of weinig vertakt. De wortelstok is meestal gedrongen en vertakt. Het aantal donkergroene bladeren is variabel.
Margriet
20190517_143318
Duifkruid
Deze dwergvariant van het Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.
Goudsbloem
De goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soort wordt in siertuinen gebruikt. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa.
Het is een eenjarige plant met meestal oranje, maar soms ook gele bloemen.
De plant wordt 30-45 cm hoog en heeft stompe bladeren. De goudsbloem bloeit van mei tot november. De vruchten zijn meestal gekromd en bootvormig.
Goudsbloem
20190517_143455
Goudsbloem
20190517_143500
Smalle weegbree
De grootte van de plant kan sterk verschillen, maar ze wordt maximaal 0,5 m hoog. De soort begint in West-Europa in de voorzomer te bloeien en er zijn tot in de herfst bloeiende exemplaren te vinden. De bladeren staan allemaal in een bladrozet. Ze zijn lancetvormig en in voedselrijke omstandigheden staan ze opgericht. Onder schrale omstandigheden zijn ze kleiner, ronder van vorm en liggen ze plat tegen de grond. De aar staat op een gegroefde steel en is wat groen-bruinig van kleur. De bloei is van beneden naar boven waarbij eerst de stampers (protogynisch) en daarna de meeldraden zichtbaar zijn. De witte helmknoppen, die op de helmdraden relatief ver buiten de aar staan, steken hiertegen af. De bloempjes hebben doorschijnende kroonslipjes met een bruine streep. De bloempjes produceren drie zaden. De aar is bij planten in voedselarme omstandigheden korter en boller van vorm.
Wouw
De wouw (Reseda luteola) is een kruisbloemige plant uit de resedafamilie (Resedaceae). De plant groeit sinds de laatste ijstijd in Europa in het Middellandse Zeegebied.
Wouw is een een- of tweejarige plant, die in juni, juli, augustus en september met een groot aantal kleine lichtgele tot groene bloempjes bloeit. Hij heeft een weinig vertakte rechtopstaande stengel en lijn- lancetvormige bladeren. De plant kan op een zonnige plaats tot 1 m hoog worden.
Op open, droge, omgewerkte en vaak kalkhoudende plaatsen gedijt de plant goed. In Nederland is dat vooral in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse duinen, langs dijken en spoorwegen en in de middenberm van snelwegen. Ook Zuid-Limburg en in ruderale stedelijke gebieden is de soort vrij algemeen, verder is hij zeldzaam.
Veldzuring
Veldzuring is een vaste plant uit de duizendknoopfamilie. De soort kan meer dan 0,5 m hoog worden. Vaak en met name op zonnige plaatsen zijn veel delen van de plant rood aangelopen. De plant komt in matig voedselrijke en matig vochtige graslanden voor, die door de plant rood kunnen kleuren.
Echte koekoeksbloem
De echte koekoeksbloem is een vaste plant uit de anjerfamilie. De soort is in België en Nederland een vrij algemene plant met een hoogte tot 90 cm.
Goudsbloem
20190517_143642
Paardenbloem
De paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. Dat neemt niet weg dat bepaalde micro-soorten en secties zeldzaam kunnen zijn.
De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen verspreid.
Gele dovenetel
De gele dovenetel (Lamium galeobdolon, synoniemen: Lamiastrum galeobdolon, Lamium luteum, Galeobdolon luteum en diverse andere) is een vaste plant van vochtige en beschaduwde plaatsen in gematigde gebieden.
Deze voorjaarsbloem bloeit met name in mei en juni. Bij een gunstig voorjaar kan de plant ook al in april bloeiend worden gevonden.
De cultivar Lamium galeobdolon 'Florentinum' kenmerkt zich door gevlekte bladeren. Deze cultivar wordt als bonte gele dovenetel of ook wel als gevlekte gele dovenetel aangeduid.
Avondkoekoeksbloem
Silene latifolia, de witte koekoeksbloem is een tweehuizige bloeiende plant in de familie Caryophyllaceae, afkomstig uit het grootste deel van Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Het is een kruidachtige eenjarige, af en toe tweejarige of een kortlevende vaste plant, die tussen de 40-80 centimeter lang groeit.
Margriet en Veldsalie
20190517_143854