Nieuwe fase van Carvium Novum

LOBITH – Maar liefst 5000 inheemse struiken hebben afgelopen vrijdag langs de Eltenseweg een plekje gekregen. Een nieuwe stap in de ontwikkeling van natuurgebied Carvium Novum is daarmee gerealiseerd. En dat werd gevierd.

Door Carla Droste

Meidoorn, Sleedoorn, Hondsroos, Hazelnoot, Gelderse roos en Vlier zijn de verschillende soorten struiken die over een lengte van een kilometer tussen de Eltenseweg en de voormalige zandwinningsplas zijn geplant. Groenonderhoud Alfons Thus verzorgde het inplanten van de struiken in opdracht van Wezendonk Zand en Grind BV.
Vrijdagmiddag kwamen de vrijwilligers van Stichting Carvium Novum en andere betrokkenen naar het natuurgebied om de nieuwe fase van de herinrichting feestelijk in te luiden. Om dit te symboliseren werd er door Wiely Albers en Gerard Tittse bij de nieuwe aanplant een lint doorgeknipt. “Ik noem het, de bevrijding van het gebied”, zegt Gerard Tittse, bestuurslid van de stichting. “Nu is er nog een afrastering met prikkeldraad, omdat er eerst koeien stonden, maar die halen we weg als de struiken wat groter zijn. De struiken vormen dan een natuurlijke haag.””We zorgen er wel voor dat die haag niet te hoog wordt”, vult Wiely Albers aan. De directeur van de firma Wezendonk wil de zichtlijnen behouden. “Als je vanuit Lobith richting Elten rijdt, moet je de Eltenberg natuurlijk wel kunnen zien.”
Een van de doelen van de stichting is het stimuleren van de landschappelijke openheid van het gebied en het bevorderen van passend recreatief gebruik. Gerard: “Er komt hier geen begrazing en bemesting meer, zo verschraalt de bodem en kan het bodemleven zich ontwikkelen. Tussen de nieuwe haag en het water komt een wandelpad. Er was al een pad aan de andere kant van het water, dus in de toekomst kunnen mensen een rondje rond de plas lopen.”

Ontgronding

Carvium Novum is een gebied van 65 hectare tussen Lobith en Elten. Voordat het een agrarische bestemming kreeg, was het een reliëfrijk terrein gevormd door gletsjers en rivierwater. De Rijn, die toen voortdurend van loop veranderde, liet hier enorme hoeveelheden grind, zand en klei achter. In 2012 begon Wezendonk met het ontgronden van het gebied, met een grote waterplas als gevolg. Intussen werd er nagedacht over een nieuwe bestemming: een natuurterrein met struinstroken en fietsroutes en een recreatieve kern in de vorm van een speelpark, een Romeins castellum en een restaurant met lodges. Het Romeinse themapark stuitte op veel weerstand bij bewoners, maar de daaropvolgende gesprekken tussen de ‘ontgronders’ en de bezwaarmakers hebben in 2016 wel geleid tot het ontstaan van Stichting Carvium Novum. Samen proberen ze een aantrekkelijk landschap te creëren.

Groenonderhoud Alfons Thus

Plannen

Gerard: “Er is sprake geweest van een drijvend zonnepark, maar daar hoor ik de laatste tijd niets meer over. Onze stichting richt zich met name op natuur en recreatie en op natuureducatie.” Plannen zijn er genoeg. “Vorig jaar hebben we hier al een heel stuk bloemrijk ingezaaid, we gaan nog doorkijkjes in het riet maken en er komt een rietmoeras van 12 hectare, ter hoogte van ‘De Hut’. Dat is een voorwaarde van de provincie. Ook zijn er plannen voor een voedselbos met bessen en kersen voor vogels en voor vogeleilanden op het water.” Wiely: “Wat ik belangrijk vind, is dat het gebied vrij toegankelijk is voor iedereen. Zand en grind winnen oké, maar de samenleving moet er wel iets moois voor terugkrijgen in de vorm van mooie, heringerichte gebieden. Eigenlijk ben ik een ‘natuurbouwer’.”