Het ontwerp voor het drijvend zonnepark Carvium Novum op de Eltense plas bij Lobith is aangepast. In het nieuwe plan gaat het niet meer om vijf, maar om vier eilanden met een doorsnede van 155 meter. Ook blijven de oorspronkelijke plannen voor een groot, aaneengesloten rietmoeras aan de oever van de plas intact. De aanpassingen zijn de uitkomst van overleg met omwonenden.
Het drijvend zonnepark is een initiatief van grondeigenaar Wezendonk Zand & Grind, ontwikkelaar Wiek-Il en Stichting Natuurpark Carvium Novum. De initiatiefnemers willen hier duurzame energie opwekken voor Lobith en omgeving en er een plek van maken waar iedereen uit de omgeving kan genieten van de natuur. Ook is het idee dat de plaatselijke bevolking straks financieel kan meeprofiteren, door bijvoorbeeld met een coöperatie deel te nemen aan de exploitatie of obligaties te kopen.
Plannen opnieuw bekeken
De afgelopen tijd uitten buurtbewoners zorgen over de komst van de zonnepanelen op de plas. ‘Dit ging vooral over het uitzicht over het water en de kansen voor de natuur’, vertelt projectleider Gabi Stoffelen van Wiek-Il. ‘Samen met Stichting Carvium Novum en twee ecologen hebben we de plannen opnieuw bekeken. Toen kwam naar voren dat een ontwerp met vier eilanden veel voordelen heeft. Het wateroppervlak dat we gebruiken is nu een stuk kleiner. Daardoor is aan de oever ruimte voor een rietmoeras van zo’n dertien hectare, zoals in het oorspronkelijke inrichtingsplan waarbij de stichting betrokken was. We zijn blij dat we hiermee verder tegemoet kunnen komen aan de wensen van de buurt. Daarbij komt dat netwerkbeheerder Liander ons heeft laten weten dat een kleiner zonnepark mogelijk sneller kan worden aangesloten op het stroomnet. Alles bij elkaar opgeteld is dit een logische keuze.’
Robuuste natuur
‘Al waren we niet meteen voorstander van het drijvend zonnepark, we kunnen vooruit met het ontwerp dat er nu ligt’, zegt Gerard Tittse, bestuurslid van Stichting Natuurpark Carvium Novum. De stichting werkt aan een natuurpark in het gebied. ‘Vroeger was dit een reliëfrijk gebied met veel vogels en wild. Daarna werd het een polder met intensieve landbouw. Natuur was er vrijwel niet. Dat willen we veranderen door nieuwe natuur aan te leggen die goed is voor de biodiversiteit. Het plan voor het zonnepark past daarin. Dat het rietmoeras er toch komt is voor ons belangrijk. Het moeras is een stukje robuuste natuur, dat zorgt voor een mooi, weids uitzicht. Zeker ook vanaf het fietspad dat er naast ligt.’ Bijkomend voordeel voor de stichting is dat de opwek van energie extra geld oplevert om het natuurpark verder te verbeteren. De stichting krijgt straks een bijdrage vanuit de exploitatie van het zonnepark om de plas duurzaam te beheren. ‘Dat biedt kansen om het natuurpark mooi én toegankelijk voor inwoners te maken.’
Financieel participeren
Het is de bedoeling dat inwoners financieel kunnen participeren in het nieuwe zonnepark. Woensdag 31 maart organiseerde Burgers Geven Energie, het energie-netwerk van Wiek-Il, een eerste online bijeenkomst over de mogelijkheden om dit vorm te geven. De uitzending is terug te kijken op www.burgersgevenenergie.nl.
Online vragenuurtje 13 april
Wiek-Il verwacht nog dit voorjaar de omgevingsvergunning voor het zonnepark bij de gemeente Zevenaar te kunnen aanvragen. Omwonenden worden via de e-mail op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Wie vragen heeft over het zonnepark kan alvast terecht bij het online vragenuurtje op dinsdag 13 april van 19.00 tot 20.00 uur. Aanmelden via www.burgersgevenenergie.nl/agenda.
Bron: Zevenaar Post van 7 april 2021.