Gemeente Zevenaar heeft groen licht gegeven voor het plan voor een drijvend zonnepark binnen het recreatie en natuurpark Carvium Novum. Op donderdagavond 25 februari 2021 is een eerste online bijeenkomst om inwoners uit Lobith en andere belangstellenden te informeren over het project.
Wezendonk Zand & Grind en Wiek-II willen hier samen met de Stichting Natuurpark Carvium Novum duurzame energie opwekken voor Lobith en omgeving en een plek maken waar iedereen uit de buurt kan genieten van de natuur. Ook is het idee dat de plaatselijke bevolking financieel kan meeprofiteren, door een aandeel of obligatie te kopen. In ruil voor de inleg ontvangen deelnemers een gunstig rendement.

Programma
In de online bijeenkomst lichten de initiatiefnemers het plan toe. Projectleider Gabi Stoffelen (Wiek-II) gaat in op het ontwerp van het zonnepark. Het plan is om vijf drijvende eilanden met zonnepanelen aan te leggen, die meedraaien met de zon. Aan de eilanden worden broedplaatsen voor vogels gemaakt en voorzieningen waar vissen kunnen schuilen en eitjes kunnen leggen. Dit draagt bij aan de natuur in het gebied. Mensen uit de buurt kunnen via een pad langs de plas een ommetje maken.

Ineke de Jong (Wiek-II) licht toe hoe de participatie van inwoners vorm kan krijgen. Wiely Albers van Wezendonk Zand & Grind en Theo Boerhof van stichting Carvium Novum vertellen over hun rol in het project. Deelnemers kunnen via de chat vragen stellen. De bijeenkomst is van 19.30 tot circa 21.00 uur.

Aanmelden
De uitzending vindt plaats via Zoom en wordt georganiseerd in samenwerking met Burgers Geven Energie. Aanmelden kan via de site van Burgers Geven Energie Aanmelden. Deelnemers ontvangen uiterlijk een dag voor de uitzending een link om in te loggen.